Robot za molžo

Molzni robot Monobox daje proizvajalcem mleka veliko prednosti pri avtomatizirani molži. Obvladuje lahko čredo do 70 krav na molzno mesto. Molzni robot Monobox vam bo omogočil več fleksibilnosti v razporejanju časa. Tako boste lahko svoje dnevne aktivnosti na kmetiji opravili bolj učinkovito. Sodobna in funkcionalna zasnova molznega robota z velikim zaslonom na dotik poenostavi spremljanje podatkov, možnost ročne molže pa poenostavi rokovanje krav s posebnimi potrebami.
Molzni robot, robot za molžo
Molzni robot, robot za molžo
Glavne prednosti molznega robota Monobox so molža do 70 krav na molzno mesto, celotni postopek molže in pranja se izvaja v sesni gumi. Kompaktna postaja za molžo je lahko hitro in enostavno vgrajena v hlev, uporabniku pa je prijazen in enostaven  za uporabo ter izjemno zanesljiv sistem.

S prihodom krave v Monobox se prične postopek molže. Robotska molzna roka, s senzorjem zaznavanja seskov, se pomakne pod kravo. Natikanje poteka popolnoma avtomatsko ne glede na obliko in velikost vimena. Ko je natikanje končano sledi proces stimulacije, čiščenja molže in razkuževanja seskov.

Potek molže na molznem robotu Monobox.

Molzni robot, robot za molžo
Ko se zaključi faza natikanja, robot prične s stimulacijo seskov, s tem nežno pripravi kravo na molžo. Časi stimulacije se nastavijo poljubno glede na čredo.
Molzni robot, robot za molžo
Sledi faza čiščenja seskov, voda spiralno opere sesek in jih na koncu posuši. Možnost uporabe sredstva za dezinfekcijo pred molžo.
Molzni robot, robot za molžo
Po končanem čiščenju seskov sledi molža. Molzna enota se prilagaja gibanju krave. Spremljanje količine, pretoka, prevodnosti in temparature za vsaj sesek posebej.
Molzni robot, robot za molžo
Ko se molža na vsakem sesku zaključi sledi razkuževanje po molži. Vse se vrši v sesni gumi, kar je bolj učinkovito, direktno  ter zniža porado dezinfekcijskega sredstva.
Postavitev molznega robota v hlev je ključnega pomena. Možnost je izbire prostega prehoda ali pa se odločite za selekcijska vrata ( selekcija pred in iz robota). Pred selekcija vam izloči krave, katerim molža ne pripada in s tem poveča sposobnost robota ter število molznic na njem. Izhodna selekcija vam izloči krave, ki so primerne za osemenitev ali krave s posebnimi potrebami.
Molzni robot, robot za molžo
Molzni robot, robot za molžo